Gamer ser på skjerm og tar på seg headset

Gaming er en populær hobby som krever kunnskap om både spill og utstyr.

Esport, eller gaming, er en voksende interesse blant mange, enten du er hobby-gamer eller vil bli profesjonell på Esport, men hvordan blir du en gamer og hvor mye data bruker online spill? Her får du vite alt om hva du trenger for å starte som gamer, og hvordan du unngår “lagging” med riktig bredbånd.

Hva er en gamer? 

En gamer er enkelt sagt en person som spiller interaktive spill. Selve ordet gamer kommer fra engelsk og kan direkte oversettes til spiller. En gamer spiller for eksempel videospill, spill med spillkonsoll eller lignende. De fleste er kun hobby-gamere som spiller på fritiden. Til tider deltar noen gamere også på LAN med venner eller på større treff. LAN Står for “local area network” og vil si at flere gamere møtes for å spille samtidig. Dette kan være en fin og sosial hobby du kan dele med venner. Det er også en god måte å få øvelse for de som ønsker å forbedre sine spill evner. 

Selv om de fleste er hobby-gamere, finnes det også et større marked med de som er profesjonelle på Esport eller såkalte E-sportsutøvere. Noen av disse streamer live på plattformer som Twitch når de spiller. Profesjonelle gamere deltar gjerne også på ulike LAN eller Esport-turneringer og lignende, både alene og i lag med andre spillere. Det finnes også flere profesjonelle gamere i Norge. 

Norske verdensmestere i Esport 

I 2019 ble norske Emil, som går under gamernavnet “Nyrox”, verdensmester i Fortnite i en alder av 16. Det er en stadig voksende bransje hvor norske spillere generelt gjør det veldig bra på et internasjonalt nivå. Flere nordmenn har vunnet førsteplass på ulike spill og Esport-turneringer. Det er likevel svært få nordmenn som lever av å være profesjonell gamer eller E-sportutøver i dag og det er mye arbeid som ligger bak det å bli en “pro gamer”. Med de riktige egenskapene og mye øvelse, er det likevel flere som har klart å gjøre gaming hobbyen om til en karriere. Til og med de som har blitt profesjonelle gamere har startet hjemme på soverommet med en god PC og riktig bredbånd. Det ligger hard trening bak det å bli profesjonell gamer. 

Hvordan bli en pro gamer? 

Det finnes altså flere profesjonelle gamere i Norge som er helt ned i tenårene, men hvordan har de gjort gamer hobbyen om til en profesjonell karriere? Det finnes ingen direkte utdanning eller fasit på hvordan du blir en E-sportutøver. Bak enhver profesjonelle gamer ligger en hel del trening og dedikasjon. 

Her er noen tips til hvordan du kan bli en pro gamer: 

 • Vær dedikert og tren på å spille 
 • Øv sammen med andre spillere 
 • Følg med på hva de profesjonelle gamerne gjør 
 • Skaff deg riktig utstyr 
 • Godt bredbånd 
 • Skjerm med rask responstid 
 • Godt headset 
 • Mekanisk tastatur
 • Presis mus
Hånden til en gamer plassert på toppen av et tastatur mens personen spiller spill.

For en gamer er hastighet helt avgjørende.

Lagging – en gamers verste fiende 

For gamere er hastighet utrolig viktig og kan være avgjørende for et spill. Lagging og hakking er enhver gamers verste fiende, derfor er det viktig å vite hvordan du skaffer deg riktig bredbånd og utstyr for å unngå dette med god hastighet. Når du velger bredbånd er det viktig å tenke på dine egne behov. Om du for eksempel har planer om å spille spill over nett sammen med flere andre gamere, kan det være smart å velge et bredbånd med høyere hastighet enn om du kun skal spille mindre spill online, f.eks hos Gambleguys Norsk.

Norge er blant de beste i verden når det kommer til netthastighet, her er det mange gode alternativer å velge mellom. I løpet av 2021 og 2022 vil det også bygges ut 5G-nettverk i Norge, og du kan sjekke når du får 5G i din kommunse her.

Beste bredbånd for gaming 

En viktig faktor å ta i betraktning er hvilket bredbånd du bør ha for å optimalisere spillgleden. For de fleste familier vil 50 mbps være nok til å dekke behovet for internettforbindelse. Om det derimot er flere gamere i hus, kan det være lurt å se etter hastigheter opp mot 100 mbps. 

Tre tips for deg som skal starte med gaming 

Det kan være mye å sette seg inn i om du er helt ny til spill-verden, men det viktigste er å ha det gøy. Her er fem avsluttende punkter for å oppsummere hvordan du kan starte som gamer: 

 • Finn det beste bredbåndet for deg (mellom 50mbps til 100mbps).
 • Skaff deg utstyr basert på dine behov 
 • Husk: Øvelse gjør mester! 

Nå som du forhåpentligvis har blitt litt klokere på gaming og hvor du skal starte, er det på tide å komme i gang. Start for eksempel med vår bredbånd sammenligning her, eller test din nåværende nettfart.