Hva er VPN? Hvorfor gjør det deg ekstra sikker på nettet?

Vil du være anonym og sikker på nettet, da bør du overveie å skaffe en VPN – Les hvorfor her.

En VPN er et lite program eller en app du kan bruke til å koble deg til internettet. Med en VPN-forbindelse kan du surfe sikrere og mer privat på nettet. Når du bruker en VPN blir internettrafikken din kryptert, slik at internettleverandøren din og hackere ikke kan følge med på hva du gjør på nettet.

En tradisjonell internettforbindelse kan være usikker

Når du bruker internettet til hverdags, f.eks. besøker en nettside, så utføres det en fast prosess. Enheten din (datamaskin, telefon, nettbrett) kontakter den serveren som nettsiden ligger på og identifiserer seg med en unik IP-adresse (internettadressen din).

Når serveren har lagret IP-adressen til din enhet, da får du lov til å komme inn på nettsiden. Det kan gjøre deg sårbar overfor hackere og andre uhyggelige typer, på grunn av at det skapes en uhindret vei mellom internettet og enheten din.

Kriminelle kan snappe opp opplysninger om deg, mens opplysningene er på vei frem og tilbake mellom serveren og enheten din. De kan også tvinge seg inn og få tilgang til å se hva du gjør på nettet og hva du skriver inn. De kan også prøve å lure deg til å installere noe på datamaskinen din, der du gir dem uhindret tilgang til alt som foregår på datamaskinen.

Bredbåndpriser.no bruker vi selv https://expressvpn.com – den har norsk support og er enkel å bruke.

Her kan du lese en guide til de beste VPN-tjenestene på vpnxpert.com

Slik sikrer en VPN forbindelsen din

En aktiv VPN-forbindelse sender all internettrafikken din gjennom en sikker server. Når du besøker en nettside vil det derfor ikke være IP-adressen til enheten din som lagres på serveren, men heller IP-adressen på den serveren du er koblet opp til gjennom VPN. Det betyr at det du gjør på nettet ikke kan føres tilbake til deg, siden du ikke kan identifiseres på IP-adressen.

All data som utveksles mellom deg og VPN-serveren og fra VPN-serveren til andre servere rundt om er kryptert. Derfor kan ikke noen få tilgang til opplysningene dine mens dataen utveksles.

vpn

Hvilken VPN skal du velge?

Det finnes et helt enormt utvalg av VPN-forbindelser. De beste av dem koster penger, men det er heldigvis ikke en herregård man betaler for. De kan vanligvis kjøpes for mellom 20 og 100 norske kroner i måneden. De aller fleste har et brukervennlig program du installerer på enheten din. Deretter kan du via programmet bestemme når du vil koble deg til en VPN-server og på den måten surfe ekstra sikkert og anonymt.

Nesten alle VPN-leverandører har ekstra funksjoner som på hver sin måte gjør produktet til mer enn «bare» en VPN-forbindelse. Det kan være dobbel kryptering, sikkerhetsskanninger, blokkering av reklame og mye annet.

Her kan du lese en guide til de beste VPN-tjenestene på vpnxpert.com

Andre gode grunner til å velge en VPN-tjeneste

  • Få full tilgang til Netflix og andre streamingtjenester i USA og resten av verden, der du får mye mer og nyere innhold enn i Norge
  • Bruk det trådløse internettet på hotell og andre offentlige steder, uten å bekymre deg for om andre kan snappe opp informasjonen din.
  • Få tilgang til norske kanaler når du er ute og reiser.
  • Kjøp billigere reiser på internettet ved å logge inn fra et annet land.
  • Skype og chat med andre uten å bekymre deg for at folk kan lese eller se samtalene dine.

I bunn og grunn anbefaler vi alle å skaffe en VPN-forbindelse om man helst vil ha full tilgang og kunne surfe rundt på nettet uten å bekymre seg for at andre skal få tilgang til dine private opplysninger.

Se oversikten over de beste VPN-tjenestene i Norge