VPN - Sammenlign de beste priser [2022]

Vil du være anonym og sikker på nettet, da bør du overveie å skaffe en VPN – Her kan du lese mer om hva en VPN er og fordelene ved å bruke det. 

Hva er VPN? 

VPN står for Virtual Private network og er et lite program eller en app du kan bruke til å koble deg til internettet. Med en VPN-forbindelse kan du surfe sikrere og mer privat på nettet. Når du bruker en VPN blir internettrafikken din kryptert, slik at internettleverandøren din og hackere ikke kan følge med på hva du gjør på nettet.

Hvordan fungerer VPN?

En VPN skaper en sikker nettverkstilkobling ved å gjemme din personlige IP adresse og heller tildele deg en annen IP adresse gjennom et VPN program. Når du surfer på nett kommer dataen fra VPN-en du bruker og ikke fra din egen PC noe som er med på å skjule din identitet på internet. Man kan dermed si at målet med en VPN er å holde din private informasjon privat. 

Nedenfor ser du en visuell forklaring på hvordan en VPN fungerer. 

forklarende illustrasjon av hvordan en VPN fungerer

Fordeler: Hvorfor bruke VPN

Det finnes flere fordeler ved å bruke en VPN. Først og fremst kan en VPN være med på å beskytte dine personopplysninger når du surfer på nett. I tillegg kan en VPN gi deg andre goder som å få tilgang til utenlandske nettsider mm. 

Her vil vi gå gjennom noen av de største fordelene ved å bruke en VPN. 

  1. Sikkerhet på nett 

Når du bruker internettet til hverdags, f.eks. besøker en nettside, så utføres det en fast prosess. Enheten din (datamaskin, telefon, nettbrett) kontakter den serveren som nettsiden ligger på og identifiserer seg med en unik IP-adresse (internettadressen din).

Når serveren har lagret IP-adressen til din enhet, da får du lov til å komme inn på nettsiden. Det kan gjøre deg sårbar overfor hackere og andre uhyggelige typer, på grunn av at det skapes en uhindret vei mellom internettet og enheten din.

Kriminelle kan fange opp opplysninger om deg, mens opplysningene er på vei frem og tilbake mellom serveren og enheten din. De kan også tvinge seg inn og få tilgang til å se hva du gjør på nettet og hva du skriver inn. De kan også prøve å lure deg til å installere noe på datamaskinen din, der du gir dem uhindret tilgang til alt som foregår på datamaskinen.

Bredbåndpriser.no bruker vi selv NordVPN  – den har norsk support og er enkel å bruke.

2. Avblokker geoblokkering 

En annen fordel med å bruke VPN er at du kan unngå geoblokkeringer. En geoblokkering begrenser innhold på nettet til et spesielt område – dette skjer for eksempel med strømmetjenester som Netflix eller YouTube hvor bestemt innhold kun er tilgjengelig i noen land. 

Med en VPN tjeneste har du derimot mulighet til å velge å surfe på nett med en IP adresse fra andre land rundt om i verden, dette gjør det dermed mulig å avblokkere disse geoblokkeringene og få tilgang til innhold som ellers ville vært blokkert fra Norge. 

Her kan du lese mer om hvordan du bruker en VPN til å oppheve Netflix sin geoblokkering og få tilgang til amerikansk Netflix. 

3. Billigere handel på nett 

Visste du at prisen som du får opp på et produkt eller en tjeneste noen ganger er påvirket av hvor du befinner deg i verden? Det gjelder ikke alle sider, men kan være tilfellet når du for eksempel skal handle reiser og filybilletter på nett. Eller med strømmetjenester og ulike abonnomenter som gjerne koster noe ulikt fra land til land. 

I slike tilfeller kan VPN hjelpe deg å spare penger da du får mulighet til å handle på nett med en utenlandsk IP adresse og kan dermed velge å surfe fra et land hvor prisen for ønsket produkt eller tjeneste er billigere. 

Slik sikrer en VPN forbindelsen din

En aktiv VPN-forbindelse sender all internettrafikken din gjennom en sikker server. Når du besøker en nettside vil det derfor ikke være IP-adressen til enheten din som lagres på serveren, men heller IP-adressen på den serveren du er koblet opp til gjennom VPN. Det betyr at det du gjør på nettet ikke kan føres tilbake til deg, siden du ikke kan identifiseres på IP-adressen.

All data som utveksles mellom deg og VPN-serveren og fra VPN-serveren til andre servere rundt om er kryptert. Derfor kan ikke noen få tilgang til opplysningene dine mens dataen utveksles.

vpn

Hvilken VPN skal du velge?

Det finnes mange ulike VPN programmer der ute og selv om konseptet stort sett er det samme, er det likevel noe forskjell på hva hvert VPN program tilbyr. Derfor er det flere faktorer du er nødt til å ta i betraktning for å finne ut hvilken VPN som er rett for deg. 

  1. Hvor mye sikkerhet trenger du? 

Det første steget for å finne ut hvilken VPN som er rett for deg er å avgjøre hva slags sikkerhet du ønsker å få. Hvilken VPN som er best vil variere fra situasjon til situasjon og person til person. Det er for eksempel ulikt hvilken VPN som er best om du er student, har en stor eller liten bedrift. Her må du vurdere hvor mye sikkerhet du har behov for.

2. Pris 

En annen ting du bør ta i betraktning er prisen på VPN. Det finnes et helt enormt utvalg av VPN-forbindelser. De beste av dem koster penger, men det er heldigvis ikke en herregård man betaler for. De kan vanligvis kjøpes for mellom 20 og 100 norske kroner i måneden. De aller fleste har et brukervennlig program du installerer på enheten din. Deretter kan du via programmet bestemme når du vil koble deg til en VPN-server og på den måten surfe ekstra sikkert og anonymt.

3. Ulike funksjoner 

Nesten alle VPN-leverandører har ekstra funksjoner som på hver sin måte gjør produktet til mer enn «bare» en VPN-forbindelse. Det kan være dobbel kryptering, sikkerhetsskanninger, blokkering av reklame og mye annet.

4. Hastighet 

En annen ting du bør tenke på når du skal velge VPN er hastigheten. Krypteringen ved bruk av VPN vil ofte føre til noe redusert tilkoblingshastighet og ulike VPN tjenester tilbyr gjerne ulik hastighet. Det er noe du ikke trenger å bekymre deg mye for om du bruker VPN til mindre ting som å surfe på internett, men om du derimot bruker VPN til nedlasting eller streaming av filmer og serier vil hastigheten derimot ha større betydning. 

De fleste VPN programmer har informasjon oppført på sin hjemmeside om hvilken hastighet de tilbyr, det er lurt å lese gjennom denne informasjonen før du tar et valg. 

VPN programmer har altså ulike funksjoner, ulik grad av sikkerhet og kommer i forskjellige prisklasser. Dette er tre av hovedfaktorene som må vurderes når du skal velge VPN.

vpn oversigt

Kilde: Bonzer.no

Andre gode grunner til å velge en VPN-tjeneste

  • Få full tilgang til Netflix og andre streamingtjenester i USA og resten av verden, der du får mye mer og nyere innhold enn i Norge
  • Bruk det trådløse internettet på hotell og andre offentlige steder, uten å bekymre deg for om andre kan snappe opp informasjonen din.
  • Få tilgang til norske kanaler når du er ute og reiser.
  • Kjøp billigere reiser på internettet ved å logge inn fra et annet land.
  • Skype og chat med andre uten å bekymre deg for at folk kan lese eller se samtalene dine.

Se oversikten over de beste VPN-tjenestene i Norge

FAQ 

Hvem bør bruke VPN?

I bunn og grunn anbefaler vi alle å skaffe en VPN-forbindelse om man helst vil ha full tilgang og kunne surfe rundt på nettet uten å bekymre seg for at andre skal få tilgang til dine private opplysninger.

Er VPN lovlig? 

Ja, VPN er fullt lovlig i Norge. Du kan derfor fint bruke VPN til å for eksempel streame amerikansk Netflix, eller av sikkerhetsmessige grunner. Det er derimot ikke lovlig å bruke VPN til å utføre ulovlige handlinger som for eksempel å skjule nedlasting av ulovlige filer, detter er ulovlig uavhengig om du bruker VPN eller ikke.  Om du derimot bruker VPN for ekstra sikkerhet på nett, eller til å avblokkere geoblokkeringer, er dette fullt lovlig. 

Om du skal bruke VPN i utlandet er det derimot andre lovverk du må forholde deg til, det er for eksempel ulovlig å bruke VPN i Russland og Kina. 

Hva står VPN for?

VPN er en forkortelse for Virtual Private network, på norsk er VPN altså et virtuelt privat nettverk.

Hvor mye koster VPN? 

Det finnes VPN programmer i ulike prisklasser, men en VPN koster gjerne mellom 20 – 100 kroner pr måned. Det finnes også noen gratis VPN programmer.