java script

Java er et programmeringsspråk utviklet av James Gosling og kolleger hos Sun Microsystems på 1990 tallet. Java varveldig populært for noen år siden, og dominerte internettbaserte tjenester i mange år. Deriblant, forbinder mange Java med innloggingen til nettbanken, men i dag er det ikke lenger nødvendig med programmeringsmetoden for å få tilgang i norske banker.

Java-frie løsninger 

Java er et såkalt “general purpose language”, som betyr at man kan bruke det på forskjellige plattformer som windows, unix, linux, mac, mobile plattformer osv. Du kan bruke Java til å utvikle programmer til PCen din og apper til smarttelefoner, men de fleste har brukt det for å logge inn på nettbanken. Årsaken til at bankene har gått over til Java-frie løsninger er fordi de har gått over fra BankID 1.0 til BankID 2.0 som kan kjøre på alle nettlesere, alle plattformer, uten å kreveet tilleggsprogramvare, som Java, installert.

Speedometer uten Java 

I motsetning til andre programmer, krever Java et programtillegg (“plugin”) for å kjøre. I de siste årene har det blitt oppdaget nye sårbarheter med Java. Disse sårbarhetene har blitt løst med løpende oppdateringer, men det har forårsaket at andre tjenester har sluttet å fungere som de skal. Siden Java er et såpass tungdrevet program, har flere uavhengige testmiljøer utviklet speedometer som baserer seg på andre og mer fleksible programmeringsspråk. En annen fordel med å unngå Java er at testene blir mer korrekte, siden dataene ikke må håndteres av det tunge Java-språket.

Bredbåndpriser.no sin speedtest er utviklet av Ookla som verken krever Flash eller Java. Grunnen til at bredbåndpriser.no anvender Ooklas speedtest er fordi den er presis og har de beste serverne til rådighet. Dessuten understøtter hastighetstesten alle nettlesere og alle enheter som f.eks. Smarttelefoner og tablets. 

Les mer om speedtesten her – hvordan tar du testen og hvordan tolker du testresultatet?

Burde jeg avinstallere Java? 

Nå som de fleste internett tjenester fjerner Java-kravet, og utvikler uavhengige tjenester, er det ikke lenger et stort behov for å ha Java. Aktivert Java i nettleseren kan gjøre datamaskinen sårbar for skade, hvor sårbar data kan lastes ned til maskinen uten at noe er gjort. Derfor kan det være lurt å deaktivere og fjerne Java helt. 

På en Windows PC kan du enkelt gjøre dette ved å gå inn på kontrollpanelet, også inn i ‘Apper’. Dermed trykker du avinstaller. 

For Mac går du inn i ‘Finder’, så ‘Programmer’ i venstre sidelinje. I søkefeltet oppe til høyre må du skrive inn “JavaAppletPlugin.plugin” også høyreklikk “Flytt til papirkurv”. Husk å tømme papirkurven.