dekning og WiFi signal

Få bredbåndet ditt til å fungere optimalt

I dag skilles det mellom trådløst bredbånd og fast bredbånd, hvor de fleste har henholdsvis fast trådløst bredbånd eller fibernett i primærboligen. Som forbrukere forventer vi at bredbåndet skal fungere optimalt når vi knytter oss til en bredbåndsleverandør, men her kan enkelte ting i hjemmet ditt stå i veien for en god opplevelse. Her får du noen tips&tricks for å få det beste faste trådløse  bredbåndet der du bor til å fungere optimalt.

Mål netthastigheten ved en hastighetstest

Netthastigheten måles i bytes per sekund, og det er gjerne nedlastingshastigheten som vil være mest avgjørende for de fleste som ønsker vanlig nettbruk og streaming. For de som ønsker å laste opp mye på nett, deriblant videoer, blogger osv, er opplastningshastigheten like relevant som nedlastingshastigheten. 

Du kan enkelt teste netthastigheten på det bredbåndet ditt ved et. Med denne hastighetstesten kan du enkelt sammenligne hva du får og hva du betaler for i henhold til opp- og nedlastingshastigheten. 

For å få det beste og mest presise resultatet burde du stenge alle programmer på PCen din og gjerne være så nære ruteren som mulig eller koble deg direkte opp mot den. På denne måten vil du få det maksimale resultatet som ruteren kan levere. 

Tenk over hvor du plasserer ruteren

Du burde tenke nøye igjennom hvor du plasserer ruteren. Det beste er å tenke over hvor nærmeste signalstasjon ligger eller plassere den i huset nærmest en hovedvei. Innvendig i huset, er det en tommelfingerregel å plassere den høyt i rommet. Her er det mange faktorer som kan forstyrre signalene, deriblant høye trær, murvegger, varmekabler, skap eller speil. 

Ubrukte og gamle enheter kan forstyrre

Det er viktig å være oppmerksom på at alt fra gamle mobiler og nettbrett til spillkonsoller kan forstyrre signalene og ødelegge den trådløse opplevelsen av bredbåndet. Dette gjelder spesielt for de ligger i utkanten av rekkevidden for nettverket, deriblant de som er lokalisert utenfor byene og bor utenfor tettsteder. Du kan enkelt se hvilke enheter som er tilkoblet nettverket under nettverksenheter i wifi-verktøyet, men det kan være at enkelte enheter har personvernregler som hindrer å vise detaljer om de tilkoblede enhetene. 

Vurder kabel 

Selv om du anvender et trådløst nettverk, burde du for enkelte enheter anvende kabel. Dette gjelder spesielt de enhetene som krever mye opp- eller nedlastingshastighet, deriblant TV, spillkonsoller, stasjonær PC.