fibernett kabler

Fiber krever dedikerte kabler, som kontinuerlig utbygges der det er etterspørsel. Utbyggingen blir gjort i geografiske soner og styres av interessen i hvert enkelt nabolag. Det er operatøren som eier infrastrukturen helt inn i boligen din, og gir deg en unik nettilknytning. Derfor kan ikke du som forbruker fritt bestemme selv bestemme hvilken fiberoperatør du skal benytte. Du er tvunget til å ha et kundeforhold til den aktøren som har montert kabelen.

En av de største ulempene med fibernettet er at ikke alle kan få det. I utvalgte områder finnes det mange operatører, men i andre områder finnes det ikke noe mulighet for å få fibernett. På tross av dette legger regjeringen mer og mer tilrette for at befolkningen skal få fibernett, og nkom sin årlige bredbåndundersøkelse viser at i dag har faktisk 74 prosent av landets hustander tilgang til fibernett.

En enkel måte å undersøke om du kan få fibernett på er å gå inn på den operatøren du ønsker sin hjemmeside, hvor de fleste fibernett operatørene har ofte en tjeneste på nettsiden sin, hvor du kan skrive inn adressen din for å sjekke om man har adgang til et fiberoptisk bredbånd. Les mer om de ulike operatørene her

Hva er fibernett? 

Fibernett er en internettforbindelse med høy hastighet og stor pålitelighet. Det er den nyeste teknologien innen “tråbundet” bredbånd. Tradisjonelle bredbånd løsninger overfører data gjennom lydvibrasjoner, mens fiberkanalen består av et mange antall tynne glasskabler. Disse glasskablene overfører data gjennom lyssignaler. 

Hva er så spesielt ved fibernett? 

Hvis du ønsker å få den raskeste internettforbindelsen som mulig, så er fibernett det beste alternativet for privatpersoner. Sammenlignet med en vanlig ADSL bredbånd forbindelse er fibernett typisk 5-10 ganger raskere. Så hvis du er lei tregt internett, burde du undersøke om du kan få fibernett. Flere og flere enheter i hjemmet blir koblet til internettet, og i takt stiger etterspørselen etter et raskt internett. Kjøleskap, kaffemaskiner, stikkontakter, gulvvarme og mer vil bli nettbasert. Man ser også at underholdningen flytter seg mer og mer over på nett, hvor det er færre og færre som sitter foran TV og ser på ‘tradisjonelle TV programmer’. Istedenfor streamer vi, hva vi vil og når vi vil. I tillegg er utbyggelsen fibernettet godt i gang, som gjør at du er godt rustet for fremtiden. 

Hvilke operatører tilbyr fibernett? 

Nesten alle bredbåndleverandører i Norge tilbyr fiberbredbånd, men her er noen av de mest populære. 

Altibox
Den første fiberoptiske operatøren er det Stavanger-baserte selskapet Lyse. Datterselskapet Altibox var den første aktøren i det norske privatmarkedet og har mer enn en halv million kunder over hele landet. Altibox-leverandører er 

  • VikenFiber
  • Bergen Fiber
  • Fiber1
  • NTE
  • Lofotkraft 

HomeNet
HomeNet er en del av Broadnet, og tilbyr sitt bredbånd via fiber, ADSL og VDSL til privatmarkedet. 

Telenor
Telenor er Norges mest populære fibernett leverandør, selv om Altibox også har en stor markedsandel.

NextGenTel
NextGenTel lever fiber i store deler av Norge, og samarbeider med ulike aktører som Hvaler Bredbånd, Øvre eiker, voss resort, Sykkylven Energi, BoFiber og Kvam Kraftverk.

Signal Norge
Signal Norge bygger og drifter fibernett, og leverer lynraskt fibernett i Nordland, Troms og Finmark.

Eidsiva
Eidsiva samarbeider med en rekke energiselskaper og har etablert fibernett i over 50 kommuner. Med det eier Eidsiva det tredje største fibernettet i Norge.

Har jeg bruk for fiberoptisk bredbånd?

Fibernett er den perfekte forbindelsen til en familie som krever mye data, eller som kan liker å se TV og film, lytte til musikk eller spille mye online spill, uten å måtte bekymre seg over at internettet bryter sammen. Bredbåndpriser.no informerer om de best populære fibernett i Norge, og hva som er interessant for deg å vite rundt fibernettet. 

Så om du har bruk for fibernett avhenger av forbruket og behovet ditt. Noen mennesker kan fint leve uten den lynraske fiberoptiske bredbåndsforbindelsen, mens andre anser det som essensielt i hjemmet. Fibernett kan også være dyrere enn alminnelig bredbånd. Så hvem har bruk for det, og hvem trenger det nødvendigvis ikke? Du kan sannsynligvis dra nytte av fibernett, hvis du oppfyller følgende: 

 • Har en stor familie som bor under samme tak
 • Deler internettforbindelse med mer enn en person 
 • Streamer mye film og serier på nettet
 • Regelmessig bruker streaming tjenester som HBO, Viaplay, Netflix, TV2 Sumo osv..
 • “Gamer” mye datatunge spill på nett
 • Regelmessig laster ned og opp store filer

Hvis du derimot, bor alene i en liten bolig, og typisk bruker nettet til å sjekke mail, sosiale medier og ser TV på nettet en gang i blant, kan du spare mye penger på et billigere alternativ enn Fiber.