Kvaliteten på spill man finner på nett i dag har økt kraftig sammenlignet med for bare noen år siden. Ikke bare har grafikk og spillmotorer blitt bedre, men også historie, innhold og opplevelse blir stadig mer avansert. Dette har ført til at stadig flere velger å spille på nett, men dette stiller også høyere krav til hastigheten på ditt bredbånd.

 

De siste årene har store selskaper som Telia og Telenor gjennomført omfattende oppgraderinger av sin digitale infrastruktur, primært rettet mot 5G, men de har også oppgradert bakkenettet slik at stadig flere får tilgang til fiber nettverk i eget hjem. Denne muligheten har gjort at man kan øke hastigheten på nettet hjemme betydelig, noe som gjør at stadig flere kan nyte nettspill av høyeste kvalitet uten at de opplever begrensninger på nettet.

Hvorfor bør du oppgradere nettverket ditt?

Stadig mer av det vi gjør digitalt foregår på nettbaserte løsninger, enten gjennom skyen eller ved at man kommuniserer med en ekstern server. Dette gjelder blant annet gaming, nyheter og arbeid, men en kraftig økning i bruken av IoT (internet of things) har også gjort at stadig flere enheter har behov for å kobles på WiFi i private hjem.

 

Dette har medført at belastningen på nettverket i dag er betydelig høyere enn bare for noen år siden. Et svakt nettverk kan derfor føre til langt mer enn dårlig kvalitet på filmene du strømmer i nettleseren. Mange vil derfor ha godt av å oppgradere sitt gamle nettverk, men her holder det ikke bare å øke hastigheten på linjen inn til huset. Det finnes nemlig tusenvis av gamle routere i norske hjem som ikke vil klare holde tritt med enhetene som tilkobles.

 

Som et tiltak mot dette anbefaler vi at man alltid velger en router som sender både 5G og 2.4Hertz kommunikasjon. På denne måten kan man koble alle smartenheter til en linje, og benytte den andre for mer krevende tjenester som datamaskiner, TV og lignende. Dette forhindrer at man oppnår konflikter på linjen, samt at belastningen spres bedre utover nettverket ditt hjemme.

Hvordan finner jeg ut hvor bra nettverk jeg har?

Når du skal avgjøre hvor godt nettverk du har, vil det være nyttig å gjøre en speedtest først. Dette er en tilkoblingstest som viser hvor sterkt signal du har til ditt Fibernett eller bredbånd. Her anbefaler vi at man benytter seg av Speedtest by Ookla – et verktøy som er lett tilgjengelig og helt gratis. Det viktigste du bør se etter er fordelingen mellom hastighet på opplastning og nedlastning, dersom denne ligger stabilt kan man oppgradere hastigheten i sin helhet.

 

Viser den derimot at man allerede har høy hastighet inn til huset, kan det være at problemet ligger på routeren, ikke nettlinjen. Da vil det være enklere å oppgradere din router, eventuelt velge å installere et mesh-nettverk i boligen slik at man får en jevnere fordeling av nettverket i hele boligen. Dette er spesielt aktuelt for større boliger, eller hus der mur/betong vegger kan blokkere for signalet.