Hva er fibernett

Fibernett eller fiberoptikk er den nyeste teknologien innen såkalt trådbundet bredbånd. Mens tradisjonelle kobberkabler overfører data gjennom lydvibrasjoner, er fiberkabelen konstruert av et enormt antall svært tynne glasskabler. Selve dataoverføringen skjer gjennom lyssignaler.

Dette muliggjør nærmest ubegrenset kapasitet til overføring av data. En av fordelene med fibernettets store kapasitet er at det ikke er nødvendig å prioritere inngående eller utgående datakapasitet. Det er mer enn nok plass til begge. Derfor vil fiberoperatørene stort sett tilby lik opplastings- og nedlastingshastighet. Les mer om standard kapaistet på fibernett her.

De første fiberkablene i Norge ble tatt i bruk så tidlig som 1977. Allerede den gang var kapasiteten omkring 24 ganger den som var mulig å få ut av vanlige telefonkabler.

Målt i forhold til tradisjonell DSL vil fibernett være opptil 10 ganger raskere. Maksimal kapasitet i et såkalt single-modus fiber er hele 5 gbps. Det betyr at du kan laste ned om lag 10000 nettsider i sekundet! Fibernett er av mange omtalt som digital motorvei, og ikke uten grunn. Erfaring viser også at fibernett er langt mer stabilt enn hva andre teknologier tilbyr. Med et fibernett vil du aldri oppleve at filmen stopper opp, spillet fryser eller musikkstreamen hakker. For en familie med tenåringsbarn vil fibernett være det soleklare førstevalget.

Det er liten grunn til å droppe fiberabonnement dersom du er så heldig å bo i en bolig der det er mulig å få slik tilgang.

Bundet til leverandøren

Fiber krever dedikerte kabler og for forbrukerne best sammenlignes med coax-kabelen til kabeltv-selskapne. Det er operatøren som eier infrastrukturen helt inn i boligen og derfor kan du som kunde ikke velge fritt hvilken fiberoperatør du skal benytte. Du er for alle praktiske formål tvunget til å ha et kundeforhold til den aktøren som har montert kabelen.

Det Stavanger-baserte selskapet Lyse var pionerer i det norske fibermarkedet. Selskapet startet sin utbygging i 2001. Datterseskapet Altibox var den første aktøren i det norske privatmarkedet og har mer enn en halv million kunder over hele landet. Selskapet har utviklet seg fra å være en ren internettleverandør til å være en totalleverandør av underholdnings- og kommunikasjonstjenester. Rundt om i landet samarbeidet Altibox med lokale netteiere om å levere tjenester. HomeNet, Telenor og Fiber1 er andre aktører i markedet. Det finnes også en rekke leverandører som har spesialisert seg på bedriftsmarkedet.

Telenor er naturlig nok den ledende aktøren i Norge. I 2012 ble Telenor pålagt av Post- og teletilsynet å åpne sine fibernett for konkurrentene. Dette var samme type vedtak som skjedde for telefonkablene i 2001. Hensikten med pålegget var å unngå en monopolsituasjon. Vedtaket fra 2012 har ikke hatt helt den samme effekten som for telekablene, men det skyldes trolig mer hvordan markedet har utviklet seg generelt.

I Nord-Norge er det Pronoea som dominerer. Selskapet har rundt 150.000 kunder både i privat- og bedriftsmarkedet. Store internasjonale aktører har til nå holdt seg unna det norske markedet. På første halvdel av 2000-tallet var flere av dem svært interessert, men de trakk seg ut etter at markedet ikke sto til forventningene.

Fibernett gir en høy hastighet og det er stadig flere som vil ha fibernett til sin bolig, likevel er det ikke alle som har tilgang, men hvem er det som egentlig kan få fibernett? 

Hvordan kan jeg få fibernett?

Det å skaffe seg fibernett er en lenger prosess. Om fibernett ikke allerede er tilgjengelig der du bor, kan prosessen ta opp til 12 måneder. Dessuten er du ikke garantert å få fibernett, først og fremst må etterspørselen i ditt nabolag være stor nok til at leverandøren går med på å bygge ut til ditt nabolag. 

Fibernett krever dedikerte kabler, som kontinuerlig utbygges der det er etterspørsel. Utbyggingen blir gjort i geografiske soner og styres av interessen i hvert enkelt nabolag. 

Det er operatøren som eier infrastrukturen helt inn i boligen din, og gir deg en unik nettilknytning, derfor kan ikke du som forbruker fritt bestemme selv bestemme hvilken fiberoperatør du skal benytte. 

Du er tvunget til å ha et kundeforhold til den aktøren som har montert kabelen. 

illustrasjon av fibernett

Hva er så spesielt med fibernett? 

Hvis du ønsker å få den raskeste internettforbindelsen som mulig, så er fibernett det beste alternativet for privatpersoner. Sammenlignet med en vanlig ADSL bredbånd forbindelse er fibernett typisk 5-10 ganger raskere. 

Så om du er lei tregt internett, burde du undersøke om du kan få fibernett. 

Flere og flere enheter i hjemmet blir koblet til internettet, og i takt stiger etterspørselen etter et raskt internett. Kjøleskap, kaffemaskiner, stikkontakter, gulvvarme og mer vil bli nettbasert. 

an ser også at underholdningen flytter seg mer og mer over på nett, hvor det er færre og færre som sitter foran TV og ser på ‘tradisjonelle TV programmer’. Istedenfor streamer vi, hva vi vil og når vi vil. I tillegg er utbyggelsen fibernettet godt i gang, som gjør at du er godt rustet for fremtiden. 

fibernett

Hvilke operatører tilbyr fibernett? 

Nesten alle bredbåndleverandører i Norge tilbyr fiberbredbånd, men her er noen av de mest populære. 

Altibox

Den første fiberoptiske operatøren er det Stavanger-baserte selskapet Lyse. Datterselskapet Altibox var den første aktøren i det norske privatmarkedet og har mer enn en halv million kunder over hele landet. Altibox-leverandører er 

  • VikenFiber
  • Bergen Fiber
  • Fiber1
  • NTE
  • Lofotkraft 

HomeNet

HomeNet er en del av Broadnet, og tilbyr sitt bredbånd via fiber, ADSL og VDSL til privatmarkedet. 

Telenor

Telenor er Norges mest populære fibernett leverandør, selv om Altibox også har en stor markedsandel.

NextGenTel

NextGenTel lever fiber i store deler av Norge, og samarbeider med ulike aktører som Hvaler Bredbånd, Øvre eiker, voss resort, Sykkylven Energi, BoFiber og Kvam Kraftverk.

Signal Norge

Signal Norge bygger og drifter fibernett, og leverer lynraskt fibernett i Nordland, Troms og Finmark.

Eidsiva

Eidsiva samarbeider med en rekke energiselskaper og har etablert fibernett i over 50 kommuner. Med det eier Eidsiva det tredje største fibernettet i Norge.

Ulemper med fibernett 

En av de største ulempene med fibernettet er at ikke alle kan få det. I utvalgte områder finnes det mange operatører, men i andre områder finnes det ikke noe mulighet for å få fibernett. 

Til tross for dette legger regjeringen mer og mer tilrette for at befolkningen skal få fibernett, og nkom sin årlige bredbåndundersøkelse viser at i dag har faktisk 74 prosent av landets husstander tilgang til fibernett.

En enkel måte å undersøke om du kan få fibernett på er å gå inn på den operatøren du ønsker sin hjemmeside. De fleste operatører har en tjeneste på sin nettside hvor du kan sjekke om du har tilgang til et fiberoptisk bredbånd. 

Les mer om de ulike operatørene her. 

Har jeg bruk for fiberoptisk bredbånd?

Fibernett er den perfekte forbindelsen til en familie som krever mye data, eller som kan liker å se TV og film, lytte til musikk eller spille mye online spill, uten å måtte bekymre seg over at internettet bryter sammen. 

Bredbåndpriser.no informerer om de best populære fibernett i Norge, og hva som er interessant for deg å vite rundt fibernettet. 

Så om du har bruk for fibernett avhenger av forbruket og behovet ditt. Noen mennesker kan fint leve uten den lynraske fiberoptiske bredbåndsforbindelsen, mens andre anser det som essensielt i hjemmet. 

Fibernett kan også være dyrere enn alminnelig bredbånd. Så hvem har bruk for det, og hvem trenger det nødvendigvis ikke? Du kan sannsynligvis dra nytte av fibernett om du oppfyller følgende: 

  • Har en stor familie som bor under samme tak
  • Deler internettforbindelse med mer enn en person 
  • Streamer mye film og serier på nettet
  • Regelmessig bruker streaming tjenester som HBO, Viaplay, Netflix, TV2 Sumo osv..
  • “Gamer” mye datatunge spill på nett
  • Regelmessig laster ned og opp store filer

Om du derimot, bor alene i en liten bolig, og typisk bruker nettet til å sjekke mail, sosiale medier og ser TV på nettet en gang i blant, kan du spare mye penger på et billigere alternativ enn Fiber. 

Se andre alternativer her. 

Ikke alle kan få fibernett

Foruten at du som fiberkunde ikke kan bestemme hvilken operatør du skal være kunde til er det få virkelige ulemper med fibernett. Den største begrensningen ligger i om du kan få fibernett eller ikke. Om du ikke har mulighet til å få fibernett, kan du kontakte en leverandør av bredbånd og undersøke mulighetene der du bor.

I bynære strøk bygges fibernettet ut jevnlig, men kostnaden er høy. Etter en kraftig utbyggingsboom på midten av 2000-tallet har utbyggingen bremset kraftig opp. DSL-teknologien leverer i dag så god kapasitet at det dekker behovet for de fleste privathusholdninger. Derfor har ikke aktørene hatt behov for å bygge ut fiber helt inn til husveggen. Derimot bygges det mye fiber i det såkalte stamnettet, som er kabelnettets hovedveier. De store kabeloperatørene bytter fortløpende ut sine gamle kabelsystemer med moderne fiber. Men det kan ta en stund før du får fiber inn i boligen, dersom du ikke allerede har det.

Fiberoperatørene kan sammenlignes best med kabelselskapene, som tilbyr både internett, tv og telefoni. Dette har også de fleste fiberoperatørene begynt med. Gjennom egne apper kan du styre en rekke innholdstjenester og selskapene vil helst at du er totalkunde. Dette merkes godt på hvordan tjenestene er prissatt.

Regjeringen har som målsetting at hele landet skal kunne tilbys høyhastighets bredbånd innen 2021. Operatørene klager imidlertid over at treg saksbehandling i kommunene fører til at utbyggingen går saktere enn planlagt. Det er heller ikke like regler for nedgraving av kabler i kommunene. Dette gjør arbeidet både komplisert og fordyrende.

Priser på fibernett

Da fibernettet ble lansert i det norske markedet var det en svært kostbar investering både for anskaffelse og bruk. Dette har forandret seg etter hvert som teknologien har blitt mer vanlig og i takt med at også konkurrentene har fått opp farten på sine nettforbindelser. Dette har ført til at etterspørselen etter fiber helt inn til sluttbrukeren har blitt mindre. Men fortsatt ligger fiberprisene noe over de konkurrerende teknologiene.

Dette skyldes i hovedsak at fiberoperatørene ikke lever med den samme konkurransen, siden de har full kontroll på hele driftskjeden. Samtidig er operatørene klar over at de aller fleste husstander klarer seg godt med den kapasiteten som tilbys gjennom DSL. Selv mobilt bredbånd er i dag tilstrekkelig for svært mange.

Den minste pakken fra Altibox er på 100 mbps i begge retninger. Denne pakken koster 679 kroner. Den råeste pakken tilbyr hele 1000 mbps opp og ned. For den herligheten må du betale 1.299.

Aktøren HomeNet har en svært enkel prisstruktur. De tilbyr tre forskjellige produkter: Giga, Mini og ADSL/VDSL. Hvor stor kapasitet du får med ADSL/VDSL vil avhenge av området du bor. Prisen er imidlertid lav, med sine 449,-. Internett Mini er 100 mbps til 549,-, mens for 699,- selger de Giga-pakken som gir kapasitet opp til 1000 mbps.

Telenors fiberbredbånd selges for 659,- for 75 mbps-pakken. Den største på 500 mbps koster 1.149,-. I tillegg kommer en etableringskostnad som kan komme opp i flere tusen kroner. Dette gjelder også for de andre aktørene.
For boligsameier og borettslag er det egne priser som gjelder. Ofte vil ikke operatøren ta seg bryet med å koble opp en enkelt bolig til sitt nett. Derfor pågår det stadige diskusjoner i borettslag om man skal koble seg til fibernett.