Når kommer 5G til deg?

5G Brer seg over landet i en høy hastighet. Det blir omtalt som “fremtidens mobildekning” og stadig flere blir 5G kunder, men hvor er det 5G i Norge og når kommer 5G til din kommune? Her kan du se vårt interaktive 5G dekningskart og finne ut av når 5G kommer til deg. 

Utbyggingen av 5G nettet er i full gang. Utbyggingen startet i 2021 og 5G nettet strekker seg allerede fra Kristiansand i sør til Longyearbyen helt nord. Det er allerede 1,2 millioner nordmenn som har tilgang til 5G nettet, likvel er det fortsatt mange kommuner som må vente enda litt til for å få tilgang på 5G. 

Det er forventet at halvparten av befolkningen vil ha 5G-dekning i løpet av 2021 og hele befolkningen kan forvente 5G-nettverk innen utgangen av 2022. 

Hvor er det 5G i Norge? 

For å gjøre det lettere for deg å finne ut når 5G kommer til deg, har vi laget et interaktivt kart hvor du kan sjekke statusen for din kommune:

Dette kartet er basert på data fra Telia og Telenor og illustrerer når de to leverandørene forventer å ha 5G tilgjengelig i de ulike kommunene. Sjekk ut dekningskartene til operatørene for mer detaljerte og kontinuerlig oppdateringer.

Beige - Kan forvente å få 5G i løpet av 2022

Grønn - 5G Er tilgjengelig allerede i dag 

Orange - Får 5G i løpet av det 3. Kvartalet i 2021

Lys orange- Får 5G i løpet av det 4. Kvartalet i 2021 

Hvorfor 5G? 

5G betyr “femte generasjons mobilnett”, og er et trådløst nettverk som gir utrolig høy hastighet hvor sider laster inn øyeblikkelig, videoer spiller av med en gang - 5G er fremtiden. 5G Er opp til ti ganger raskere enn 4G som vi har i dag. 

Les mer om hva 5G er her

Samtidig som 5G utrullingen er i gang i Norge, vil det gamle kobberbaserte fasttelefonnettet bli borte. Mange har fått bredbånd gjennom denne løsningen og vil derfor miste bredbåndet sit da dette legges ned. Målet er derfor at 5G er tilgjengelig over hele landet innen 31. desember 2022 som også er dagen det kobberfaste fasttelefonnettet blir borte. 

Er du en av de som mister bredbåndet ditt når det kobberfaste fasttelefonnettet blir borte? Her kan du lære mer om hvilke alternativer som finnes for deg.

Nye muligheter med 5G 

5G Er fremtidens teknologi. Det gir en fantastisk speed til å streame video og surfe på nett, men det 5G nettet gir også en rekke andre muligheter. 

Under OL i Sør-Korea i 2019 ble 5G testet til overføring fra kamera samt selvkjørende biler og busser via 5G. Norge ligger kun en plass under Sør-Korea som har verdens raskeste internett. 

Norge er først ut i Skandinavia på 5G-pilotprosjektet som startet i 2018 og skal i likhet med Sør-Korea teste selvkjørende busser via 5G. 

Fantastisk hastighet

Utrullingen av 5G vil gi store muligheter til Norge som samfunn, samt hele befolkningen med en helt ny level av hastighet. 

Sjekk hvilken speed du har i dag med vårt speedometer.