Svarthvitt bilde av en person som har pcen på fanget

Fibernett, eller fiberoptisk bredbånd, er en av de mest effektive teknologien for såkalt trådbundet bredbånd. Høy konkurranse i telekom-markedet har gitt nordmenn tilgang til et av de beste utbygde bredbåndsnettverkene i verden. 

Dette har involvert utbygging av fiber- og mobilnett, for å sikre en framtidsrettet og sikker digital infrastruktur i Norge. 

Hva er fibernett og hvordan fungerer det?

Fiberoptisk bredbånd er en høyhastighetsforbindelse hvor data blir overført gjennom spesielle optiske fiberkabler under jorden. 

Forskjellen på tradisjonelt bredbånd og fibernett er at i motsetning til de gammeldagse kobberkablene som fremdeles overfører internett til et stort antall husstander, overføres data ved hjelp av lys i fibernettet. 

Fiberkablene er laget av glass eller plast, slik at signaler beveger seg raskere enn de gjør gjennom kobberkabler. Dette øker tilkoblingshastighetene i forhold til de tradisjonelle bredbåndene.

Fibernett og 5G

Ved utbyggingen av 5G-nettet kan hastighetene komme over 100 Mbps. Det forutsetter at fiber-basestasjoner må plasseres tettere enn dagens 4G stasjoner for å levere tilsvarende rekkevidde. 

Dermed vil kapasiteten bli forbedret med 5G-nettet hvor man kan få en raskere dataoverføring, men man får ikke tilgang til mer data.

Du kan lese mer om hvordan IoT og 5G påvirker hastigheten din, samt fordeler og ulemper med IoT her.

Standard kapasitet på fiber

Fiberleverandører leverer alt fra 300 Mbps til 500 Mbps. Med fiberbredbånd har du internett med uendelig kapasitet som kan laste både opp og ned like raskt, uavhengig av hvor mange som er på nettet samtidig. 

Ifølge Telenor, kan du med fiber og hybridfiber får nedlastningshastigheter fra 50 til 500 mbit/s, avhengig av hva du har behov for. For å sammenligne er hastigheten på vanlig kabel bredbånd 5 til 60 mbit/s. 

Ved hybridfiber, HFC, brukes ikke fiber helt inn til boligen din, men heller den eksisterende coaxkabelen som mange allerede har tilkoblet den siste delen til boligen.

Kan du få fibernett? 

En av de største ulempene med fibernett er at ikke alle har tilgang til det. Det er i utvalgte geografiske områder, det blir utbygget fibernett. 

Dermed er det lite sannsynlig at du kan få fibernett på hytta, hvis den er lokalisert langt utenfor allfarvei, eller i et område hvor det ikke er mange hyttenaboer som også ønsker fiber. Les mer om fibernett leverandørene og om du kan få fibernett her