iPhone med bilde av en lås på hjemskjermen

Nettverkssikkerhet

Alle som er på nett kan på et tidspunkt oppleve at hackere eller uønskede forsøker å svindle deg med formål om å få penger eller på en annen måte utføre kriminelle handlinger. Dette er fordi Wi-Fi signaler fra bredbåndet kan plukkes opp langt utenfor husets fire vegger. I dette blogginnlegget kan du lese om tips for å forhindre cyberangrep og hvorfor du burde installere en VPN. 

En av de vanligste fremgangsmåtene for cyberangrep er ‘phishing’. Phishing er en form for svindel som kategoriseres som nettkriminalitet, ettersom det oftes er å se på e-post, SMS eller sosiale medier som Instagram eller Facebook. Cyberangrepet har som mål å få deg til å oppgi sensitiv informasjon om deg selv, deriblant kontonummer, personnummer, passord eller brukernavn. Eksempelvis, kan du motta en mail som ser ut til å være fra din sjef eller banken din, men link til en falsk nettside. Enten at du har penger til gode, eller at det er noe viktig informasjon som du må se på i linken. Sånne “finter” gjør at brukeren blir mer nysgjerrig og fristet til å åpne linken. Fremfor å slå av bredbåndet, har vi noen tips til hvordan vi kan gjøre bredbåndet sikrere.

1. Bruk strengere kryptering 

Virtual Private Network er betegnelsen på en datateknikk som brukes for å skape sikre forbindelser på internett. VPN er sikkerhet i form av kryptering, fjerning av geoblokkering og det viktigste økt privatliv når du surfer på nett. Du kan lese mer om VPN her.

Andre former for kryptering er WEP, WPA eller WPS, som alle er forskjellige standarer for sikkerhetskryptering av det trådløse nettverket. 

2. Passord

Sørg for at passordet som dere anvender er tilfeldig og langt slik at hackere ikke kan knekke nettverkspassordet og får adang. 

3. Bruk brannmur 

Hardware brannmurer forsvarer mot angrep som kommer utenfra nettverket ditt. De fleste rutere for bredbånd har en innebygd brannmur, hvor den filtrerer og konstant sjekker dataen som kommer inn og ut av nettverket. Hvis du er usikker på dette burde du rådføre deg med din bredbåndsleverandør.  

4. Sjekk om tilkoblingen din er trygg og beskyttet

Du kan enkelt sjekke om tilkoblingen din er trygg og beskyttet ved å ta en hastighetstest. Den vill oppgi hvilken leverandør du har, samt plassering og IP-adresse.

Dermed er det enkle tiltak du kan iverksette for å oppleve en tryggere hverdag, mens du surfer på internett.