Bredbånd på hytta – Sådan gør du

Ønsker du å ha tilgang til facebook, mail og netflix på hytta? Det finnes mange ulike alternativer for å få tilgang til WiFi på hytta. Deriblant mobilt bredbånd, trådløst bredbånd og fibernett. Snart nærmer deg seg et år med hjemmekontor, og dermed er det mange som ønsker å endre omgivelsene og velger å ta med både studier og jobb til hytta.

Når hele husstanden flytter hjemmekontoret opp til hytta er det mange som kan møte på en utfordring med sitt nåværende bredbånd og dens hastighet. Flere enheter blir tilkoblet nettet, og holder det ikke lenger med en netthastighet som kun støtter litt surfing på internett for å sjekke nettaviser og facebook.

Hastigheten blir belastet når blant annet flere familiemedlemmer skal være på online møter samtidig, og det kan svekke kvaliteten av hjemmekontoret. Dermed har det blitt viktigere enn noensinne med et stabilt internett med høyest mulig hastighet for mange enheter. En løsning på dette er mobilt bredbånd som kan løse nettverksproblemene dine både hjemme, i bilen og på hytta. 

Hvordan få WiFi på hytta

For de fleste er mobilt bredbånd det beste og billigste alternativet på hytta. Mobilt bredbånd er en flyttbar løsning som baserer seg på 4G-nettet som skal ha en stabil og god dekning over hele landet. Nkom sine beregninger viser at 96,3 prosent av alle landets hytter og fritidsboliger hadde 4G-dekning utendørs ved utgangen av 2018.

Likevel er det viktig å sjekke mobiloperatøren din sitt dekningskart for å se om du har 4G-dekning. Hvis du har hytte i tett skog, burde du være observant på dette da de fleste dekningskart ikke tar hensyn til høye trær eller tett skog som kan svekke kvaliteten på signalene på internett inn til hytta. Hvis du har et abonnement hos en av de store mobiloperatørene kan du heve kjøpet om dekningen ikke er så god som du forventet gjennom dekningsgaranti. Men før du hever kjøpet burde du teste netthastigheten på en speedtest.

Bredbånd på hytta

Hvor mye data trenger du med mobilt bredbånd? 

Mobilt bredbånd er en fleksibel løsning som du kan ta med deg til og fra hytta ved å bruke en mobilruter med et sim-kort hvor det er dekning. Du kjøper datapakker, og hastigheten settes ned løpende når du har brukt opp datapakken. Datapakkene varierer fra 64 kbps til 10 mbps, men mobiloperatørene lanserer løpende større datapakker. 

For deg som bruker hytta ekstra mye er et trådløst bredbånd muligens en bedre løsning enn mobilt bredbånd. Trådløst bredbånd kan kun brukes på den adressen abonnementet er registrert på, og i motsetning til det mobile bredbåndet krever det en utendørs antenne. Telenor, Telia og Nextgentel tilbyr trådløst bredbånd på 4G på fritidsboliger der det er dekning og kapasitet. I løpet av 2021 og 2022 vil også 5G-nettverk utbygges i Norge. Sjekk når 5G kommer til din kommune her.

Et andet alternativ: fibernett 

Fibernett er kjent for å ha høyest hastighet, men det er en dyr nettilkobling. En av de største utfordringene med fibernett er at det ikke er tilgjengelig for de fleste hytter i Norge. Fibernett krever at du er i nærheten av et fordelingspunkt hvor du kan koble deg til fiberkabelen. Hvis du har mulighet til å koble deg til fordelingspunktet kan du utnytte en rask WiFi tilgang der mange er oppkoblet samtidig. Fordelen denne tilgangen til fibernett er at det ikke er noe mengdebegrensning.