Gutt som stirrer inn i en pc

Irriterer du deg over sider som bruker lang tid på å laste, problemer med å streame video eller generelt tregt internett? Her er hva du bør gjøre med tregt internett. 

1. Sjekk hastigheten

Om du stadig irriterer deg over at nettfarten hjemme er tregt burde du sjekke hastigheten på bredbåndet ditt. Her må det tas stilling til bruken og behovene i hjemmet, og sjekke du får det bredbåndet du betaler for. 

Hastigheten på bredbåndet ditt avhenger av hvilket bredbånd du har. Med speedometeret kan du veldig enkelt og raskt kontrollere om ditt bredbånd, mobile bredbånd eller fibernett leverer som forventet. I tillegg kan du også måle hvor mye enheten din kan sende eller ta imot.

Hvordan ta speedtesten?

Testen er veldig enkel i bruk! Dersom testen utføres riktig vil den være en god veiledning på om nettfarten er på det nivået som forventes. 

  1. Finn frem til et speedometer
  2. Lukk alle andre programmer på maskinen du bruker, og pass på at ingen andre benytter nettverket ditt til andre oppgaver, mens testen pågår. For et enda mer nøyaktig resultat kan man koble PCen direkte inn i bredbåndsuttaket. 
  3. Trykk start
  4. Umiddelbart resultat over bredbåndet, opplastningshastighet, nedlastningshastighet og latenstid. 
  5. Sammenlign resultatene med din bredbåndsleverandørs oversikter 
  6. Burde legges inn en rutine på å ta testen minst en gang i måneden

Hvordan forstå speedresultatet? 

Speedometeret måler den tiden det tar å laste en en relativt stor fil fra webserveren til din maskin. Dog må det tas forbehold om at feil kan forekomme, hvor streaming av filmer eller videoer kan påvirke hastigheten på bredbåndet. For å forstå hastighetsresultatet burde det tas stilling til en rekke begreper innenfor bredbånd. I dette innlegget vil de mest sentrale bredbånd-begrepene forklares,  for å kunne tolke et speedometer, men i en artikkel fra Dinside forklares det øvrige begreper. 

Båndsbredden angir hvor mye datamengde som kan overføres i et gitt rom, og må ikke forveksles med hastigheten på forbindelsen. Dermed angir høyere båndsbredde, jo mer data som kan overføres i samme rom. Båndbredden avhenger av hvilken type forbindelse det er, og tillater mer kapasitet slik at fler enheter kan koble seg opp på nettverket. 

Nedlastningshastigheten er det viktigste for de fleste, da den angir hastigheten bredbåndet ditt bruker når du ser på nett-tv, strømmer filmer eller hører på musikk via Spotify. 

Opplastningshastigheten er viktig hvis du eksempelvis har hjemmekontor, og trenger å laste opp store filer til kollegaer gjennom ulike delingsplattformer- og tjenester. Ellers trenger man høy opplastningshastighet om man laster opp mye innhold på blogger eller nettsider. 

Latenstiden angir forsinkelsestiden. Så hvis det er en høy latenstid, linder forbindelsen av mange forsinkelser. 

Hvis du oppdager at resultatene fra speedometeret er langt fra det leverandøren oppgir at de kan levere, burde du først sjekke opp følgene tips før du klager til leverandøren din. Hastigheten på bredbåndet ditt påvirkes av en rekke aspekter, og disse tatt i betraktning kan hjelpe mange med å oppnå en bedre hastighet. 

2. Sjekk enheter – hvor mange er tilkoblet?

Mobil, PC og andre trådløse enheter tilkoblet til nettverket kjemper om det samme bredbånd signalet. Jo fler enheter som er tilkoblet, desto mindre kapasitet blir det igjen på nettverket. Dette medfører at hastigheten går ned.

I disse tider har det blitt mer og mer normalt at hvert familiemedlem har sine egne enheter. Tidligere delte en husstand en stasjonær PC og en hjemmetelefon. 

Nå har hvert familiemedlem hver sin PC, iPhone, smartklokke og iPad. Hvis det er mange familiemedlemmer, kan det fort bli  mange antall enheter på et bredbånd. 

3. Tenk på forbruket  – “Storforbruk” eller “normalt bruk”?

Om majoriteten av familien anvender bredbåndet til å sende mails, lese nyheter og være på sosiale medier, det er ikke et stort behov for et bredbånd med spesielt høy hastighet. Dette er uansett om det er en eller mange enheter tilkoblet. 

Om flere familiemedlemmer derimot spiller onlinespill, streamer online eller ofte laster ned større filer øker behovet for en høyere hastighet. 

Streaming i seg selv krever mindre båndbredde enn nedlastning og tar ingen plass på PC eller harddisk. Utover høy tilgjengelighet, så er dette en viktig faktor til online streamingtjenester som Netflix og Spotify har litt populært. 

Dermed er det viktig at man tar hensyn til både hvor mange enheter det er per familiemedlem, om alle enhetene må være tilkoblet på bredbåndet samtidig og hva bredbåndet brukes ti. Bli først kjent med hvilke behov og krav du og din familie har til bredbåndet, også du finne et bredbånd til deres behov blant de de mest populære bredbåndene

5. Bestill nytt trådløst bredbånd

Dersom du har fulgt alle tipsene ovenfor og klaget til leverandøren din, er det flere muligheter tilgjengelig. Du kan finne og sammenligne de beste og mest populære trådløse bredbåndene og leverandørene i Norge her.